Nieuws overzicht

Nibud voorziet positief financieel jaar

Financieel gezien wordt 2023 voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen van de plotseling hoge uitgaven van het afgelopen jaar. Dat zegt budgetinstituut Nibud. Het compensatiepakket van de overheid zorgt ervoor dat veel huishoudens er dit jaar op vooruitgaan ten opzichte van 2022.

Lees verder

Huizenprijzen dalen het hardst in Noord-Holland

De prijzen van bestaande koopwoningen daalden afgelopen kwartaal in alle provincies. De daling was het sterkst in de provincie Noord-Holland, gevolgd door Utrecht en Flevoland. In de drie provincies lagen de prijzen 3 tot 4 procent lager dan een kwartaal eerder. De kleinste daling was er in Limburg (1,2 procent).

Lees verder

Consumenten zijn steeds iets minder somber

Consumenten waren in januari 2023 opnieuw minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is wel nog erg laag. De vertrouwensindex van het CBS kwam in januari 2023 uit op -49, tegen -52 in december 2022.

Lees verder

Spaarrentes gaan langzaam maar zeker omhoog

Na jaren van dalende spaarrentetarieven vond er in 2022 een kentering plaats. Voor het eerst in jaren is er weer een stijgende lijn van het gemiddelde spaarrentetarief bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen. Dat schrijft Moneyview.

Lees verder

Anderhalf miljoen werknemers wisselden van baan in 2022

Een op de vijf werknemers in Nederland veranderde in 2022 van werk. Dat komt neer op zo’n anderhalf miljoen werknemers. Dat is meer dan in andere jaren en hangt samen met de krapte op de arbeidsmarkt.

Lees verder

WOZ-waarde stijgt dit jaar gemiddeld 17 procent

Door de forse stijging van de huizenprijzen afgelopen jaren, gaat ook de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2023 flink omhoog. Gemiddeld gaat de waarde, waarop ook gemeentelijke belastingen zijn gebaseerd, met 17 procent omhoog.

Lees verder

Kredietverzekeraar voorziet tot 2025 flink dalende huizenprijzen

De komende twee jaar dalen de huizenprijzen in Europa in het algemeen en in Nederland en Duitsland in het bijzonder. Kredietverzekeraar Allianz Trade verwacht dat de huizenprijzen in Nederland dalen met 8 procent tot eind 2024.

Lees verder

Veel minder nieuwbouwwoningen verkocht

De verkoop van nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal van 2022 flink gedaald. Volgens het CBS zijn er in dat kwartaal ruim een derde minder nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015.

Lees verder

Meeste werknemers krijgen in 2023 hoger nettoloon

Wie dit jaar niet veranderd is van functie of werkgever, zal in januari toch iets meer nettoloon krijgen dan in de maanden van vorig jaar. Bijna elke werknemer gaat er dit jaar op vooruit.

Lees verder

Ook in 2022 nog steeds weinig faillissementen

In 2022 zijn volgens voorlopige cijfers van het CBS 2.144 bedrijven failliet verklaard. Sinds de start van de statistiek in 1981 was het aantal faillissementen alleen in 2021 nog lager.

Lees verder