Beleggingen huishoudens naar nieuwe recordhoogte in derde kwartaal 2024
Aandelenfondsen stijgen het hardst
De grootste stijging bij beleggingsparticipaties was te zien bij aandelenfondsen, die met meer dan 4,4% toenamen tot 66,1 miljard euro. Ook fondsen die beleggen in een mix van aandelen en obligaties zagen een stijging van 3,0%. Obligatiefondsen stegen met 0,6%. Via aandelenfondsen en gemengde fondsen beleggen Nederlandse huishoudens indirect in aandeelmarkten wereldwijd. De grootste posities zitten in de goed renderende Amerikaanse aandelenmarkt, zo namen de Dow Jones-index (+7,9%) en de S&P500 (+5,2%) vorig kwartaal allebei fors toe.
Directe aandelenbeleggingen
Naast beleggingsfondsen beleggen huishoudens ook direct in beursgenoteerde aandelen, met name in bedrijven die noteren aan de Amsterdamse beurs. Hoewel de AEX-index een daling noteerde ten opzichte van het begin van het kwartaal (-2,1%), steeg de totale omvang van de directe aandelenportefeuille tot 64,1 miljard euro. Dit was het gevolg van aankopen door particulieren, die samen 480 miljoen euro extra inlegden in directe aandelen.
Waardedaling
De grootste waardedaling was te zien bij Shell, tevens ook het meest populaire aandeel onder Nederlandse huishoudens. Huishoudens hebben nu nog voor 4,5 miljard euro aan Shell-aandelen, tegenover 5 miljard drie maanden terug. Daarnaast incasseerden huishoudens forse verliezen in de chipsector. Dalende aandelenkoersen van ASML, BE Semiconductor Industries en ASM International zorgden voor meer dan 600 miljoen aan verliezen op het aandelenportfolio.
Omvang beleggingen huishoudens in perspectief
Het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens bestaat uit beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties voor in totaal 190,4 miljard euro in het derde kwartaal van 2024. Ter vergelijking: Nederlandse huishoudens hebben veel meer spaargeld op spaarrekeningen bij Nederlandse banken (478,8 miljard) dan beleggingen. Ook staat er nog 113,1 miljard op betaalrekeningen bij Nederlandse banken. Huishoudens hebben daarnaast nog omvangrijke vermogens bij pensioenfondsen en verzekeraars, in eigen ondernemingen en in de huizenmarkt, die buiten het directe effectenbezit vallen. Volgens recente cijfers van het CBS telt Nederland 8,4 miljoen particuliere huishoudens, waarvan volgens onderzoek van de AFM ongeveer een kwart beleggen (1,9 miljoen).