Einde renteperiode, wat gaat u doen?

Vrijwel alle hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar. Vaak staat daarbij de rente voor 10, 20 of 30 jaar vast. Tijdens de rentevasteperiode weet u precies welke rente u moet betalen. En dus wat u per maand kwijt bent aan hypotheeklasten.

Bij het aflopen van de rentevastperiode kiest u een nieuwe termijn en rente. Dit kan bij uw bestaande hypotheekverstrekker of bij een andere partij. Heeft u flink wat spaargeld? Dan kunt u in de meeste gevallen ook de hypotheek of een deel daarvan boetevrij aflossen.

Wat gebeurt er als de rentevasteperiode afloopt?
Uiterlijk drie maanden voor het einde van de rentevastperiode ontvangt u van uw geldverstrekker een nieuw renteaanbod. In dit aanbod staan de mogelijke rentevastperiodes met de bijbehorende rentes. Meestal geldt hoe langer de periode dat u de hypotheekrente wilt vastzetten, hoe hoger de hypotheekrente. Check het aanbod goed en kies de mogelijkheid die bij uw wensen past. Uiteraard willen wij u daar graag bij adviseren.

Zoals gezegd: u heeft drie maanden de tijd om uw keuze te maken. Het is belangrijk dat u die keuze op tijd kenbaar maakt of een nieuwe hypotheekpartij zoekt. Want als uw rentevastperiode verlopen is zonder dat u contact heeft opgenomen met uw hypotheekverstrekker, dan wordt uw huidige overeenkomst met dezelfde termijn verlengd. En het is – door de gestegen rentes – aannemelijk dat de nieuwe rente veel hoger is dan nu. En dus dat u woonlasten stijgen.

Oversluiten hypotheek
Het einde van de rentevastperiode is uw kans om uw hypotheek nog eens kritisch te onderzoeken. Mogelijk is uw privésituatie veranderd. Of heeft u andere wensen dan toen u de hypotheek afsloot. Neem deze overwegingen dan ook mee in uw keuze.

Het einde van de rentevastperiode is ook het moment waarop u boetevrij de hypotheek kunt oversluiten. Dat kan gunstig voor u zijn, zeker als alle leningsdelen tegelijk aflopen. Loopt maar één van meerdere leningdelen af? Dan moet u bij het oversluiten mogelijk wel een boete betalen voor de andere leningdelen. Wij zoeken het graag voor u uit.

Wees op tijd
Heeft u net een nieuwe renteaanbod van uw hypotheekverstrekker ontvangen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Wij kunnen dan voor u verschillende hypotheekvoorstellen opvragen zodat u het gunstigste aanbod kunt kiezen. Daarbij kijken we ook naar:

– hoeveel jaren u de hypotheekrente vastzet

– de rente voor deze termijn

– de hypotheekvoorwaarden

– eventuele kosten bij een nieuwe hypotheek

– eventuele kosten voor taxatie, notaris en advies

Wij vergelijken voor u de voorstellen van andere aanbieders met die van uw huidige geldverstrekker. Zo weet u of de voordelen opwegen tegen de extra kosten. Ook kunnen wij informeren over het volledig of gedeeltelijk extra aflossen van uw hypotheek.