Extra hypotheek voor energiezuinige woningen

Huizen met een hoog energielabel hebben een lage energierekening en zijn daarom aantrekkelijk voor aspirant-kopers. De verwachting is daarom dat de vraag naar huizen met goede labels stijgt en dat deze woningen duurder worden. Maar dankzij nieuwe leennormen kunt u voor een energiezuinige woning nu ook een hogere hypotheek krijgen. Want juist omdat u weinig kwijt bent aan energiekosten, heeft u meer ruimte om hypotheeklasten te betalen. Het extra bedrag dat u kunt lenen, loopt van 5.000 euro bij een woning met label C of D tot 50.000 euro bij label A++++ met garantie.

Extra geld voor verduurzaming van EFG-woningen
Slecht geïsoleerde woningen dalen juist in waarde. Ze zijn door de lagere prijs aantrekkelijk voor mensen met een smalle beurs, maar die moeten dan rekening houden met hoge kosten voor energie. Zij krijgen daarom de kans extra geld te lenen als zij de woning energiezuiniger gaan maken. Dat extra bedrag moet dan wel besteed worden aan (een van de) maatregelen uit een speciale lijst waardoor de woning energiezuiniger wordt. Het idee is dat uw hypotheeklasten weliswaar stijgen, maar dat u een nog hoger bedrag bespaart aan energiekosten. De mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten als u de koopwoning gaat verduurzamen bestond al, maar is aangepast. Voorheen was het extra bedrag niet hoger dan 9.000 euro. Nu hangt het extra leenbedrag af van het energielabel. Omdat er bij EFG-woningen meer maatregelen nodig zijn, kunt u voor verduurzaming van deze woningen 20.000 euro extra lenen.

Wat is de beste keuze?
Het is altijd een lastige beslissing als u op het punt staat een huis te kopen: hoeveel geld ga ik daarvoor lenen? Nu de energiekosten bij die beslissing meegewogen worden, is het nog ingewikkelder geworden. U wilt zich niet onnodig in de schulden steken, maar u ziet ook het belang van een energiezuinige woning. Niet alleen omdat u daarmee een lagere energierekening heeft, maar ook omdat een energiezuinige woning meer waard is en later weer sneller verkocht wordt. Wij begrijpen dat de keuze moeilijk is. Daarom adviseren wij u graag over uw hypotheekmogelijkheden en bespreken we met u alle voor- en nadelen van een extra hypotheek om een energiezuinige woning te krijgen.