Gaat uw kind zelfstandig wonen? Bespreek vooraf de financiƫn

Laat uw kind tijdig studiefinanciering aanvragen. Hoeveel hij kan krijgen, hangt af van verschillende factoren. Verwacht wordt dat u als ouders bijdraagt. Spreek daarom duidelijk af hoeveel hij maandelijks krijgt en in welke situaties u bijspringt. Is uw inkomen te laag om bij te dragen aan de studie en het levensonderhoud van uw kind? Dan kan hij een aanvullende beurs krijgen. Ook kan hij een rentedragende lening bij DUO aanvragen en/of een bijbaan nemen. Wanneer hij inkomsten uit arbeid heeft, is de kans op een belastingteruggave groot. Laat uw kind daarom ook DigiD aanvragen.

Kamer huren
De huurprijzen van studentenkamers zijn soms heel hoog. Maar een verhuurder mag niet helemaal zelf bepalen hoeveel huur hij vraagt. Uw kind kan een huurcheck doen om na te gaan of hij te veel huur gaat betalen. Recht op huurtoeslag heeft een kamerbewoner niet, helaas. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet uw kind een zelfstandige woning huren met een eigen toegangsdeur, woonkamer, douche en keuken. Laat uw kind zich meteen inschrijven voor een sociale huurwoning bij een woningcorporatie. Dat kan ook als hij nog thuis woont.

Verzekeringen
Uw kind is tot zijn 18e jaar via u meeverzekerd voor zorgkosten. Daarna is hij verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten, ongeacht of hij thuis woont of op kamers. De gemiddelde premie voor een basiszorgverzekering is 146 euro per maand. Daar komt eventueel een premie bij voor een aanvullende verzekering. Maar uw kind kan bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen, waardoor hij gecompenseerd wordt. Voor een aantal andere schadeverzekeringen kan hij op uw polis meeverzekerd blijven, ook als hij uitwonend is. Wij zoeken graag uit wat via u verzekerd kan blijven en wat uw kind zelf moet afsluiten.

Hoe kunt u helpen?
Veel studenten moeten wennen aan hun financiële verantwoordelijkheid. Als uw kind ervoor openstaat, kunt u het gesprek over financiën samen aangaan. Belangrijk is dat uw kind overzicht heeft over zijn inkomsten en uitgaven. Wijs hem er daarom op om regelmatig zijn saldo te checken. Om onverwachte kosten op te kunnen vangen zou hij een financiële buffer moeten hebben. Kan hij maandelijks geld opzij zetten? En als uw kind een uitgave voor ogen heeft waar hij op dat moment geen geld voor heeft, kan hij in de verleiding komen om achteraf te betalen (Buy Now, Pay Later). Dat is een risicovolle manier van lenen, zie ook het artikel over alternatief lenen.