Inflatie in februari daalde naar 2,8%

Voedingsmiddelen waren in februari 0,3% duurder dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen 2,1% hoger dan vorig jaar. De kleinere prijsstijging komt vooral door de prijsontwikkelingen van brood- en graanproducten, groenten en vlees.

Ook de prijsontwikkeling van woonproducten zoals meubelen en huishoudelijke artikelen had een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Prijzen van deze productgroep waren in februari gemiddeld 2,7% lager dan vorig jaar. In januari was de prijsdaling op jaarbasis 0,5%. De grotere prijsdaling van deze productgroep komt met name door de prijsontwikkelingen van meubelen voor in het huis en niet-elektrische keukenartikelen (zoals pannen).

Motorbrandstoffen duurder

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een verhogend effect op de ontwikkeling van de inflatie. In februari waren motorbrandstoffen 8,6% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari waren de prijzen 4,3% hoger dan een jaar eerder.

Een liter Euro 95 kostte gemiddeld 1,97 euro in februari, in januari was dat 1,91 euro. De prijs van een liter diesel nam toe van 1,74 euro in januari naar 1,81 euro in februari.