Maak als zzp’er goede afspraken met opdrachtgevers
Of u een echte of een schijnzelfstandige bent, hangt vooral af van de werkrelatie met uw opdrachtgever. Als ‘eigen baas’ mag u bijvoorbeeld zelf bepalen hoe u het werk uitvoert en wanneer u werkt. U wordt ingeschakeld omdat u over specifieke kennis en vaardigheden beschikt die niet aanwezig zijn in de organisatie. Uw werkzaamheden zijn dan ook anders dan die van de werknemers in de organisatie. Ook mag u ervoor kiezen om het werk door iemand anders te laten doen dan uzelf.
Beloning zzp’er
Verder wordt u als zelfstandige anders beloond dan een werknemer. U stuurt facturen gebaseerd op het aantal gewerkte uren of voltooide opdrachten. Wanneer u per uur wordt betaald, brengt u alleen de daadwerkelijk gewerkte uren in rekening. Ook ligt de vergoeding voor het werk hoger dan wat normaal gesproken aan werknemers wordt betaald. Bij ziekte en in vakanties ontvangt u niets.
Risico’s nemen
Een belangrijk kenmerk van echte zelfstandigheid is dat u ondernemersrisico draagt. Dat risico is bijvoorbeeld dat u uw investeringen misschien niet terugverdient. Of dat uw facturen niet betaald worden. U bent niet zeker van vervolgopdrachten en verliest inkomsten als uw zaak niet goed draait. Uw ondernemerschap blijkt verder uit het feit dat u meerdere opdrachtgevers heeft. U werft nieuwe klanten bijvoorbeeld met gerichte marketing en door actief een website te beheren.
Afspraken met opdrachtgever
Nu de Belastingdienst de wet DBA weer handhaaft, doet u er goed aan te onderzoeken of er in de relatie met uw opdrachtgever toch kenmerken van loondienst zitten. Is dat zo, bespreek dan of dat gewijzigd kan worden en pas uw contract daarop aan. Dat is ook in het belang van uw opdrachtgever. Die kan naheffingen en boetes krijgen als er sprake is van schijnzelfstandigheid. Werkt u nu met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst? Die is nog geldig tot 2029.
Alternatieve samenwerking
Misschien ontdekt u dat u niet echt als zelfstandig ondernemer kunt werken. Of misschien wil uw opdrachtgever niet langer met zzp’ers werken. Dat hoeft niet te betekenen dat u zonder werk komt te zitten. U kunt een baan in loondienst accepteren, gebruikmaken van een payrollconstructie of u laten inhuren via een detacheringsbureau. Die alternatieven leiden wel tot lager inkomen, maar ook tot meer zekerheden.
Risico’s bespreken
Als ondernemer weegt u af welke risico’s u zelf draagt en wat u verzekert. Wij gaan daarover graag met u in gesprek. Wij bespreken hoe u uw bedrijfsmiddelen verzekert voor schade en diefstal, hoe u aansprakelijkheid en juridische bijstand kunt verzekeren, hoe u een financiële buffer opbouwt en hoe u zorgt voor inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid en pensioen.