Maximale rente bedraagt per 1 januari 15%

Als u geld leent, betaalt u daarvoor een kredietvergoeding in de vorm van rente. Die kredietvergoeding bestaat uit twee delen. Deel een is de wettelijke rente, deel twee is een opslag die kredietverstrekkers daar bovenop in rekening mogen brengen. De wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft sinds juli 2022 de rente stapsgewijs verhoogd om de hoge inflatie in de Eurozone te beteugelen. De wettelijke rente is daarom ook steeds een beetje gestegen, van 2% in juni 2020 tot 6% eind vorig jaar. En sinds 1 januari staat het tarief op 7%. De opslag was en blijft 8%. De maximale kredietvergoeding bedraagt dus sinds 1 januari 7% + 8% = 15%.

Rente persoonlijke lening
Bent u dan vanaf 1 januari 15% rente gaan betalen over uw lening? Dat hangt ervan af. Wanneer u al een persoonlijke lening had, is er niets aan uw rente veranderd. De rente op een persoonlijke lening staat namelijk voor de hele looptijd vast. Wilde u juist een persoonlijke lening gaan afsluiten? Ook dan is het niet zo dat u 15% rente gaat betaalt. De kredietverstrekker baseert uw rente onder meer op uw risicoklasse: de kans dat u niet aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Uw financiële en persoonlijke situatie en uw registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) zijn daarbij leidend. Verder wordt de rente bepaald door het leenbedrag. Hoe hoger het leenbedrag, hoe lager doorgaans de rente is. Wilt u geld lenen? Vraag ons naar de aanbieder die in uw situatie de laagste rente biedt.

Doorlopend krediet wordt duurder
Het kan ook zijn dat u op dit moment nog een doorlopend krediet heeft. Dan is de rente variabel, wat betekent dat die waarschijnlijk gestegen is nu de wettelijke rente omhoog is gegaan. Hoe hoog uw rente nu is, hangt af van uw kredietverstrekker. Bent u echt een stuk duurder uit, dan kunt u het doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening. Vanwege de vaste rente heeft u zekerheid over uw maandlasten, maar u kunt afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Wel mag u boetevrij extra aflossen zo vaak en zo veel als u wilt. Ook zit u niet vast aan uw persoonlijke lening, u kunt vaak kosteloos kiezen voor een andere lening als u ergens anders een lagere rente kunt krijgen. Vraag ons of het verstandig is om uw doorlopend krediet om te zetten naar een persoonlijke lening.

Hoogste rente bij koop op afbetaling
Bij bepaalde vormen van krediet loopt u wel zeker de kans dat de maximale vergoeding van 15% in rekening wordt gebracht, bijvoorbeeld bij een koop op afbetaling ofwel gespreide betaling. Voordat u daarvoor kiest kunt u beter aan ons vragen of u geld kunt lenen voor uw uitgave. Wij berekenen hoeveel dat u scheelt en sluiten een voordelige lening voor u af.