NHG grens gaat in 2024 naar 435.000 euro

Nu kopen of na 1 januari?
Zoekt u een woning onder de 405.000 euro of boven de 435.000 euro, dan verandert er voor u niets. In het eerste geval kunt u nu én volgend jaar NHG krijgen, in het tweede geval krijgt u nu geen NHG en volgend jaar ook niet. Maar heeft u een woning tussen 405.000 en 435.000 euro op het oog, dan kunt u nu geen NHG krijgen, maar volgend jaar wel. Gaat u de woning verduurzamen dan is de hogere NHG-grens van belang als de totale kosten tussen de grens van 2023 (429.300 euro) en de grens van 2024 (461.100 euro) liggen. Als u na 1 januari ineens wel een NHG-hypotheek kunt krijgen, wilt u de koop misschien liever nog even uitstellen.

Geen zorgen over restschuld
Een hypotheek met NHG heeft twee belangrijke voordelen. Want stel dat u arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, dat u gaat scheiden of dat uw partner overlijdt. Uw inkomen kan dan zo sterk dalen dat u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. In dat geval moet u de woning verkopen om de hypotheek af te lossen. Maar als de verkoop daarvoor onvoldoende oplevert, heeft u een restschuld. Met een NHG-hypotheek krijgt de bank de garantie dat die restschuld betaald wordt.

Lagere rente, lagere maandlasten
Die zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost, is veel waard. Niet alleen voor uzelf, ook voor de hypotheekverstrekker. Die is daarom bereid u een korting te geven op de hypotheekrente waardoor uw maandlasten lager uitvallen. Bezien over de hele looptijd scheelt dat duizenden euro’s. Wel betaalt u bij het afsluiten van uw NHG-hypotheek een zogenaamde borgtochtprovisie, die 0,6% van de koopsom bedraagt. Dat is even een bedrag maar omdat u bespaart op uw maandlasten verdient u die premie binnen korte tijd weer terug.

Wilt u meer inkomenszekerheid?
Komt u niet in aanmerking voor een NHG-hypotheek of wilt u sowieso meer financiële zekerheid als uw inkomen daalt? Vraag ons eens naar een verzekering die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid of bij overlijden van de partner. U heeft dan meer zekerheid dat u in die situaties de hypotheeklasten kunt blijven betalen en u uw woning niet uit hoeft.